Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit

Als alles intenser wordt beleefd

Wat betekent hoogsensitief zijn eigenlijk?

Een aantal typerende uitspraken van hoogsensitieve personen of mensen die HSP zijn:

Ik heb veel tijd voor mezelf nodig;

De stemmingen van anderen hebben een grote impact op mij;

Ik kan beter voor andermans rechten of het algemeen belang opkomen dan voor mijn persoonlijke behoeften.;

Vaak blijf ik over kleine dingen tobben die ik of anderen gezegd hebben;

Bij onmin of conflict ervaar ik dat bijna lijfelijk;

Ik ben gevoelig voor geuren, geluiden, indrukken, prikkels;

Winkelen in de stad lijkt voor mij vermoeiender te zijn dan voor anderen.

Niet alles hoeft uiteraard op jou van toepassing te zijn, maar als je je in bovenstaande uitspraken herkent is de kans groot dat je hoogsensitief bent, wat betekent dat je over een uiterst gevoelig centraal zenuwstelsel beschikt. Hierdoor ben je ontvankelijker voor externe prikkels waardoor je intensiever gaat waarnemen dan gemiddeld. Zo kun je gevoelig reageren op licht, geluid, voeding, geuren, emotionele en psychische prikkels, conflicten en stemmingen bij anderen, pijnprikkels…

Jouw antennes staan scherper afgesteld. Als je vaak te horen hebt gekregen dat je niet zo flauw moet doen, dan is het een opluchting te weten dat er een wetenschappelijk verklaarbare oorzaak aan de basis ligt.
​​​​​​​
Hoogsensitiviteit is geen stoornis. Hoogsensitiviteit is geen aandoening of ziekte waarvoor een diagnose kan gesteld worden. Het gaat veeleer om een aangeboren persoonlijkheidskenmerk.

HSP-ervaringen

Lemand die HSP is ervaart sneller een bepaald ongemak:

Door een snellere overprikkeling ben je mogelijk gevoeliger voor stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out, chronische vermoeidheid, maag- en darmproblemen, angsten en paniekstoornissen, verstoring van het immuunsysteem…;

Vanuit een typisch eigen denken en een sterk waarden- en normenpatroon heb je vaak het gevoel alleen te staan;

Deze overprikkeling, onvoldoende zelfkennis of onvoldoende kennis over hoogsensitiviteit zijn vaak van invloed op jouw: studiekeuze, job, zelfbeeld, relaties, ouderschap, algemeen functioneren, gezondheid, en vitaliteit

Hoogsensitiviteit is niet de boosdoener maar de onwetendheid hierover is het probleem. Daar ligt ook de sleutel tot verandering.

Waarom HSP Coaching?

Sommige HSP’s zijn aanvankelijk overweldigd, een gesprek hierover kan je geruststellen. In eigen omgeving krijgt men vaak niet de reactie waarop men hoopt. Een groot aantal factoren kunnen jouw gevoeligheid negatief beïnvloeden. Dit hoeft echter niet per definitie zo te zijn.

Door je degelijk te informeren kun je bewuster met je hooggevoeligheid omgaan. Je vernieuwde kennis vertalen naar je eigen leven vraagt vaak de nodige inzichten. De coaches van GENERATION BALΛNCE bieden je ondersteuning om die inzichten te implementeren in je denken en handelen. Jouw gaven en talenten leren zien. Je energiebronnen opnieuw leren aanspreken is onze missie.
​​​​​​​
Ook mannen kunnen hoogsensitief zijn! Zij kunnen uiteraard evengoed een gevoelig centraal zenuwstelsel hebben en hier nadeel van ondervinden. Ook mannen hebben nood aan een gesprek, nieuwe inzichten en begrip voor hun hoogsensitiviteit.

Blog

In de kijker

Contacteer ons

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij antwoorden graag op al jouw vragen. Heb je graag meer uitleg over onze producten of opleidingen? Wij helpen je met plezier verder.

Inschrijven nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!