Stress en burn-out

stress en burn-out

Als je hapt naar ademruimte

Stress en burn-out

‘Toen collega’s en vrienden uitvielen met een burn-out kon ik dat moeilijk begrijpen. Mij zou dat nooit overkomen, ik was immers een doorzetter. Achteraf gezien had ik de signalen bij mezelf moeten herkennen, die stapelden zich op. Aanvankelijk was ik gewoon wat moe, maar ik sliep steeds slechter. Ik kreeg angstaanvallen, vergat veel, kon me moeilijker concentreren, werkte ’s avonds langer door en cancelde steeds meer familiebezoeken en feestjes. Toen ik kortaf begon te reageren tegen de kinderen vroeg mijn partner om naar de dokter te gaan. Stoppen met werken was echter geen optie, men rekende op mij.

​​​​​​​Eén collega was in bevallingsverlof en twee andere waren langdurig ziek. Mijn taaklast werd groter en daarmee ook mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Op een dag zat ik in een meeting en mijn hoofd leek leeg, ik begreep niet waar het over ging… ik was gewoon op! Mijn coach vertelde me dat ik te lang te veel had gegeven. Het viel me moeilijk om dat voor mezelf te accepteren. ‘ Het verhaal van….

Herken je jezelf in een aantal van deze kenmerken die typerend zijn voor een burn-out?

Een burn-out is het resultaat van een langdurige periode van overspanning en stress. Te lang, te veel. Het is de combinatie van omstandigheden en persoonlijke coping stijlen.
​​​​​​​
Een burn-out is niet gebonden aan leeftijd. Elke fase in ons leven heeft immers haar eigen specifieke uitdagingen en vraagt een nieuwe evenwichtsoefening. Jouw verhaal is hierin uniek. Daarom is iedere burn-out coaching telkens weer anders. Tijdens jouw persoonlijk traject zal de nadruk dan ook liggen op drie belangrijke fasen. Rust. Herstel. En re-integratie.

Een burn-out is niet het einde. Het is zeer vaak de start van een nieuw begin. Het doet je stilstaan. Vertragen. Nadenken ook. Zoeken naar een nieuwe zingeving. Coaching kan al snel bij de eerste signalen van stress en overspanning het verschil maken. Je zal snel inzicht verwerven in het ontstaan van jouw stress en jouw burn-out. Je leert je signalen herkennen. Je herwint vertrouwen in jezelf en in je toekomst. Je ontdekt nieuwe kansen. Je vindt een nieuwe balans die het mooiste haalt uit jouw persoonlijke leven en uit jouw job. Loopbaanbegeleiding kan je inzetten ter preventie van burn out én bij re-integratie na langdurige afwezigheid.​​​​​​​

Blog

In de kijker

Contacteer ons

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij antwoorden graag op al jouw vragen. Heb je graag meer uitleg over onze producten of opleidingen? Wij helpen je met plezier verder.

Inschrijven nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!